Vedeli ste, že farba zeleniny Vám prezradí, do akého jedla sa najviac hodí? Budete milo prekvapený!

Takmer každý deň nakupujeme zeleninu a ovocie, ktoré sú často potrebné na prípravu polievky alebo hlavného jedla. Vieme však, ktoré produkty by sme si mali vybrať?

Ktorá cibuľka bude vhodná na výrobu šalátu a ktorá sladká paprika je najsladšia? Vďaka týmto trikom si vždy vyberiete tie najlepšie produkty!

CIBUĽA

Biela je najsladšia zo všetkých odrôd cibule, čo je spôsobené šťavnatou buničinou. Najlepšia je v čerstvej forme ako doplnok k šalátom. Často sa používa v mexickej kuchyni, kde sú z nej pripravované omáčky alebo korenené jedlá. Nevýhodou bielej cibule je jej krátka doba spotreby. Obsahuje množstvo vitamínov, najmä tých zo skupiny B, ako aj E, A a K. Má antibakteriálne účinky.


Žltá je najobľúbenejší typ cibule. Je ideálna na pečenie, varenie, ale aj na karamelizáciu, pretože obsahuje veľké množstvo cukrov. Žltá cibuľa má veľmi intenzívnu chuť a môže zažehnať chuť inej zeleniny, takže je lepšie, aby ste ju nepoužili na prípravu šalátu. Je ideálna na výrobu cibuľovej polievky.

Červená je najviac oceňovaná ľuďmi, ktorí chcú rýchlo pripraviť jedlo. Často sa používa v surovej forme, je skvelá do sendvičov a na pizzu. Má menej horkú chuť ako žltá cibuľa. Vyprážaná alebo dusená je ideálna na prípravu omáčok.

ODRODY KAPUSTY

Ružičkový kel má mierne horkú chuť. Obsahuje veľké množstvo vitamínov B a vitamínu C. Ružičkový kel je vhodný na vyprážanie, varenie, opekanie a marinovanie.

Červená kapusta obsahuje železo a vitamíny zo skupiny A. Najčastejšie sa používa v čerstvej forme. Skvelá ako doplnok k mäsovým jedlám.

Karfiol obsahuje veľa vitamínov zo skupiny C, rovnako ako minerály. Má priaznivý účinok na pleť a zlepšuje odolnosť tela. Karfiol môže byť použitý surový, varený, dusený, vyprážaný a pečený. Je skvelý ako prídavok k mäsovým jedlám, šalátom a krémovým polievkam.

Brokolica má najviac vitamínov zo skupiny A. Varená brokolica s cesnakovou omáčkou, ktorá sa používa ako prídavok k mäsovým pokrmom. Je tiež vhodná na konzumáciu v surovom stave.

PAPRIKA

Pokračovanie na ďalšej stránke …